I torsdags, som var Svenska dagen i Finland, ägde rum ett intressant seminarium i Universidad Complutense de Madrid om den svenskspråkiga minoriteten i Finland. Jag träffade min kompis Daniel från svenska kurssen övanför tunnelbanastationen, vi gick vilse ett par gånger och till slut hittade vi seminariumrummet. I början fanns det inte mycket folk där, men så småningom kom studenter som ville få en gratis resa till Finland, som meddelades.
Vi började med Joaquín Goyache och María Jesús Casals från universitetet och Auli Leskinen från Finska institutet. De introducerade dagens program och sen var det Björn Sundells tur att prata om den svenskspråkiga minoriteten och deras situacion i Finland.
Därefter kunde vi lyssna på författaren Philip Teir. Hans insats om finska litteratur på svenska tyckte jag var särskilt berikande. Han berättade att finlandssvenskarna finns knappt fem procent, men de produceras en tjugoåtta procent av alla litteratur som publiceras i Finland. Philip Teir också pratade om sin sista bok, Vinterkriget, som jag skulle gärna läsa. Min kompis Daniel fick det signerade efter han pratade med författaren.
Vi hade naturligtvis fikapaus, fastän kaffe och kakor var slut så snabbt. Vi också fick en bok skrivit av människor från Complutense.
Efter pausen Leena Stolzmann berättade om Borgås tvåspråkig konstskolan, och Javier Maestro Bäcksbacka (underbart namn!) pratade om Spanien och Finland, bl.a. om Ángel Ganivet.
Efter seminariet fick vi äta och dricka, och vi fick nya vänner.
No hay comentarios:
Publicar un comentario