martes, 25 de noviembre de 2014

Welcome Home (Seminarium)

I mondags kom jag fram till Helsingfors och åkte direkt till hotellet som CIMO hade bokat för oss inför seminariet. Jag delade rum med en tjej från Bulgaria som heter Rositsa, som är översättare och forskar också finska litteratur. Det hände inte mycket eftersom vi var tröta efter resan och det var redan kväll. Vi behövde vakna jättetidigt på fredag och ha frukost, innan vi åkte taxi till Kyrkslätt och hade frukost igen. 

Logiet var i Hvittorp, en still och fridfull ställe mitte i skogen, precis som jag älskar. Naturligtvis hade vi forskare göra lite forskning om Hvittorp och var så glada att bo på en sagolik villa:

Hvittorp
Tyvärr var det inte där vi fick bo, men vi fick besöka inomhuset i alla fall. Jag delade rum med Rositsa igen och vi hade en så fin utsikt från fönstret.


Utsikten från rummet

WiFin lösenorden var Ensilumi, som betyder första snö, och det var synd att det fanns ingen snö. Men bättre ingen snö än falsk snö måste jag säga. Och det fanns mat. Mycket mat. På tisdag åt vi kanske sex gånger, så därefter behövde vi promenera lite och få hjärnan att funka igen.

Seminariet var jätteintressant och inspirerande. De mesta var språk-inriktad, och vi var bara fem som arbetade med litteratur, men det bettyde också att vi hade ingen bråttom. Vi fick höra om den generella språk- och litteratur forskningstillstånd i Finland, lyssna på olika uppvisningar och prata om våra enga projekter. På onsdag även kom några experter som skulle ge oss personlig råd. Det verkligen hjälpte! 

Liten bastu
Den där övanför var inte i bruk, men en annan bastu var bokad för oss under några timmar. Den var mycket stor och kunde rymma alla kvinnor. Den enda man som var med fick bada bastu ensam, men fick inte simma naken i sjön därför att det var farlig att göra det ensam. Man kan frysa och dö.

I torsdags kom vi tillbaka till Helsingfors. Jag tog ett par dagar ensamhet när jag bara arbetade och läste och tog promenad i områden. Idag började jag min samling av material om Arto Paasilinna. Hos en enda antikvariat hittade jag ungefär tjugo böcker som jag behöver en av dem kom med en autograf. 

Min lilla boksamling

Till Ossi
Matilda har ju ingen samband med Paasilinna, men jag kunde inte lämna henne där :).

domingo, 23 de noviembre de 2014

Besök till Göteborg

Förrförra fredag lämnade jag mina kära kompisar från svenska kurser och började min nästa nordiska äventyr. Jag tog flyg till Göteborg via Brussels, och där väntade Angelique. Vi åkte direkt till Liseberg, där de hade julinvigning på 14. november! Outrageous! Det fanns tyvärr ingen snö, så de hade täckt hela platsen över men falsk snö. Jag var väldigt besviken. Men vi hade det roligt i alla fall. 

Angelique med julgranen

Vi tog bilder av hortera juldekorationer och ljuser, jag fick åta en jättekebab av älg och ren, vi smakprovade olika godis, Angelique träffade några berömda sångare, vi tittade på en skridskoutställning och vi lekte med kaningrejer på kaninaffären.

Oih :S
Svenskanin
Under helgen ät vi pankakor, besökte Göteborg, som hade ingen snö, men åtminstone ingen falsk snö. träffade ett par Angeliques vänner och hade god fika i stan. Vi åkte också till någon aquapark där det fanns jacuzzi och bastu och lekgrejer och där man kunde även gå ute och simma. 

Nånting i Göteborg
Angelique ville baka pepparkakor men av någon anledning så bakade vi klädkaka. Hon bestämde att ingrediensmängder var mycket små och vi dubblade alla. Ugnen verkar vara potent för det blev chokladkaka i stället. Jag är inte säkert på namnet, är det "klädkaka" eller "kladdkaka"? Men här finns en resept för ni som är intresserade av en enkel och typisk svenska efterrätt: Snabb och enkel kladdkaka

Lauras självporträtt på Angeliques rumvägg

På måndag slutade min korta svenska besök och jag kom till min älskade Finland. 

jueves, 13 de noviembre de 2014

Vad vet du om Tove Jansson?

Igår hade vi sista möten i året med den finska litteratur översättning kurssen i Finlandsinstitutet (Institutets sida finns nu också på svenska: Finslandsinstitutet i Madrid). I senaste månader har vi pratat om, läst och översätt delen av Tuula Karjalainens bok om Tove Janssons biografi, och i den här tillfället fick vi besök av Tuula och vi kunde prata med henne. Det var ett jättetrevligt möte!



Efter översättare samtalet började den oficiella händelsen på Institutet, där Tuula Karjalainen föreställde boken framför publiken. Auli Leskinen, som är Institutets föreståndare, var med som ledare och tolk, och hennes hund som är alltid med.

Tuula, Dukka ja Auli

Tove och Tuula

När Tuula var färdig med sin utställning fick vi rödvin och lite mat. 

Tyvärr har jat inte mycket tid att skriva nu, för jag åker iväg imorgon bitti och jag är inte färdig med packning än. Hjälp!

Liten väska

sábado, 8 de noviembre de 2014

Den svenskspråkiga minoriteten i Finland

I torsdags, som var Svenska dagen i Finland, ägde rum ett intressant seminarium i Universidad Complutense de Madrid om den svenskspråkiga minoriteten i Finland. Jag träffade min kompis Daniel från svenska kurssen övanför tunnelbanastationen, vi gick vilse ett par gånger och till slut hittade vi seminariumrummet. I början fanns det inte mycket folk där, men så småningom kom studenter som ville få en gratis resa till Finland, som meddelades.

Vi började med Joaquín Goyache och María Jesús Casals från universitetet och Auli Leskinen från Finska institutet. De introducerade dagens program och sen var det Björn Sundells tur att prata om den svenskspråkiga minoriteten och deras situacion i Finland. 


Därefter kunde vi lyssna på författaren Philip Teir. Hans insats om finska litteratur på svenska tyckte jag var särskilt berikande. Han berättade att finlandssvenskarna finns knappt fem procent, men de produceras en tjugoåtta procent av alla litteratur som publiceras i Finland. Philip Teir också pratade om sin sista bok, Vinterkriget, som jag skulle gärna läsa. Min kompis Daniel fick det signerade efter han pratade med författaren.

Vi hade naturligtvis fikapaus, fastän kaffe och kakor var slut så snabbt. Vi också fick en bok skrivit av människor från Complutense.


Efter pausen Leena Stolzmann berättade om Borgås tvåspråkig konstskolan, och Javier Maestro Bäcksbacka (underbart namn!) pratade om Spanien och Finland, bl.a. om Ángel Ganivet.

Efter seminariet fick vi äta och dricka, och vi fick nya vänner.