Hej mina faner! Jag kom javisst tillbaka från sportlovet, men jag har fått mycket arbete i månad så jag hade inte mycket tid eller lust kvar att skriva. Littfesten var ju för två helger sen, men det var så kul jag måste berätta er om den! Littfest står för Litteratur Festivalen och den hölls på Folkets Hus i Umeå 13-15 mars. Det innebär att många förtfattaren och litteratur människor var med och det fanns intervjuer att lysna på, boker att köpa osv. Jag hade köpt biljetterna i förväg (med hjälp av Ulla) och det var bra, eftersom de blev slutsåld några veckor innan festen!
På torsdagar tränar jag karate i Stensele, så jag bestämde att åka första bussen på fredags morgon som lämnade Storuman ungefär klockan 6. I Folkets Hus träffade jag min kompis Sofia, som arbetade på Littfest och gav mig godis. Det fanns interviuer och foreläsningar hela dagen. Här är vad jag fick lysna på på fredag:
11.00-11.45 FRÅN ALTA TILL GALLAK. I ett samtal son väver samman fakta och fiktion blickar Niillas Somby och Lars Wilhelm Svonni tillbaka mot Altakonflikten och vad den resulterade i för de norska samerna, samt frågar sig vad som behöver ske i övriga nordiska länder för att värna den samiska ursprungsbefolkningens rättigheter. Samtalsledare är Anne Woulab.
Sofia och jag träffades i Alta för några år sen, när jag gjorde en road trip från Uleåborg med några kompisar av finska sommarkursen. Jag visste ingenting om Alta, så här fanns en bra möjlighet att börja skaffa nya kunskaper.
12.00-12-45 ONDSKANS MEKANISMER. I sin senaste bok När duvorna försvann skildrar den finska romanförfattaren och dramatikern Sofi Oksanen Estlands historia från andra världskriget och framåt. Här samtalar hon med Stefan Ingvarsson. På engelska.
Sofi Oksanen: När duvorna försvann |
14.00-14.45 FRÅN GALLAK OCH VIDARE? Konstnären Anders Sunna och street art-aktivisten Suohpanterror, två representanter för motståndsrörelsen Gallak Protest Art, reflekterar över den framväsande samiska aktivismen som inte sällan finner sina uttryck i konst och kultur. Samtalsledare är Anne Woulab. På engelska.
Det hölls på svenska! De var inte författaren, men det var mycket intressant att höra åsikten från unga samiska aktivisterna. En av intervjuader var en finnska kvinna som pluggar i Jokkmokk och beskrev sig själv som anarkist. Jag hade läst mycket om samerna, men det var en helt annan sak att höra direkt på vad de har att säga. Ni kan få mer information på Suohpanterror Facebook sida.
15.00-15.45 TILL T. Författarinnan, ikonen och danska akademiledamoten Suzanne Brøgger är känd för sina essäer och självbiografiska romaner om kärleken och det moderna samlivets problem. På Littfest samtalar hon med Stefan Ingvarsson om Till T, en bok som förtfattarinnan själv betraktar som sin egentliga romandebut.
Jag kände inte henne och jag köpte inte boken därför att det var jättedyr, men hon är tokig! Intervjun var rolig, även om jag inte fattade vad boker handlar om egentligen. Och det var lite svårt att förstå hans svedansk, det sakert skulle ha varit lättare om hon bara pratade danska!
Rita Mestokosho sjöng en fin låt på innu och pratade om problemen ursprungsfolk har i Kanada.16.00-16.45 ERFARENHET OCH KAMP PÅ TVÅ KONTINENTER. De samiska aktivisterna Niillas Somby och Anders Sunna samt innupoeten Rita Mestokosho utbyter erfarenhet, blickar tillbaka och resonerar om framtiden för ursprungsbefolkningar. Samtalsledare är Anne Woulab. På engelska.
Mellan intervjuer hade jag tid att kolla rund och träffa en gammal kvinna från Umeå som sålde sina egna boker. Hon pratade med mig och var jättesnäll, så jag köpte en av sina boker och fick javisst sin autograph! Den är ingen roman, utan 32 korta berättelser.
Annika Burholm: Hundsörjarsoffan |
Jag var jättetrött efter festen, men dagen var inte slut! Vi hade snabb middagen i Max och sen sprang vi till Confort Hotel Winn och lysnade på Sofias moster, som har översätt Strindbergs Ett drömspel till meänkieli och läste det lite grann. Därefter åkte vi hem hos Sofia, vilade en stund och gick ut igen. Efter en trevlig promenad i skogens mörkhet kom vi till Umeås Finnska Klubben, där friluftslädare hade grillat hamburgare och öppnat en höl för is-simning och värmat bastun. Men jag var så slutkörd jag kunde bara titta och äta fisk hamburgare.